Alaşehir’de neyi meşhur?
Alaşehir denince akla hemen Alaşehir’in kapanması gelir. Hamur elle açılır ve mantı gibi daha büyük parçalara kesilir, ancak içine et doldurulur, bol yağda kızartılır ve ardından et suyu, yoğurt ve maydanozla servis edilir.
Alaşehirin özellikleri nelerdir?
Deniz seviyesinden yüksekliği 189 m’dir. Alaşehir-Manisa arası 110 km’dir. Ege Denizi’ne uzaklığı ise karayoluyla 145 km’dir. Türkiye’nin ve bölgenin en önemli akarsularından biri olan Gediz Nehri’nin bir kolu olan Alaşehir Çayı, ilçenin güneydoğusunda 1430 m yükseklikte yer almaktadır. Yüksek Çal Dağları’ndan yükselir.
Alaşehir’de ne yetişir?
Gediz Ovası’nın en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Alaşehir ilçesi, özellikle “Sultani üzümü” yetiştiriciliği açısından ülkede önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca ilçede yetiştirilen Sultani üzümü ve kirazları ulusal ve uluslararası pazarda önemli bir yer tutmaktadır.
Alaşehir’in eski adı nedir?
İlçe, kuruluşundan günümüze kadar antik çağlardan beri yerleşim merkezi sayılmış; Philadelphia, Neocaesarin, Alaşehir adlarıyla anılmıştır. Philadelphia adı; şehrin kurucusu Pergamon Kralı I. Attalos Philedelphos’tan sonra “kardeş sevgisi” olarak tanımlanan Philedelphos isminden gelmektedir.
Alaşehir’de nereler gezilir?
Alaşehir Surları, Philadelphia Kilisesi, Şeyh Sinan Türbesi, Yıldırım Beyazıt Camii, Kurşunlu Han ve Sarıkız Kaplıcaları Alaşehir’de mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Alaşehir’e girer girmez turistleri karşılayan surlar, ilçeyi ziyaret eden tüm gezginlerin ilgisini çekiyor.
Alaşehir’den ne alınır?
Alaşehir Şarabı: Manisa’nın üzüm bağlarıyla ünlü Alaşehir ilçesinde alınabilecek hediyelik eşyalar arasında yöresel şaraplar da yer alıyor. Cabernet Sauvignon ve Shiraz üzümlerinden yapılan şaraplar kırmızı, beyaz ve roze olmak üzere farklı çeşitlere ayrılıyor.
Manisa Alaşehir’de ne yen?
Manisa’nın şirin ilçesi Alaşehir, kendine özgü yemekleriyle dikkat çekiyor. Tadım Kapama veya Kapamacı Ethem Usta, Alaşehir’e geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken kapama yemek için en iyi yerlerden biri. Köfteler bir tür hamura sarılıp kızartılır, yoğurt, yağ ve maydanozla servis edilir.
Alaşehir anlamı nedir?
Adını Yıldırım Bayezid döneminde almıştır. Yıldırım Bayezid şehrin tepesi olan Toptepe’ye çıkmış ve “Ne büyük şehir!” demiştir. “Ne muhteşem şehir!” dediği söylenir. Bu genişlemeyle şehrin adı Alaşehir olarak kalmıştır.
Alaşehir nereye yakın?
İlçenin kuzeyinde Manisa iline bağlı Kula ilçesi, kuzeydoğusunda Uşak iline bağlı Eşme ilçesi, doğusunda Manisa iline bağlı Sarıgöl ilçesi, güneyinde Aydın iline bağlı Kuyucak ve Nazilli ilçeleri, batısında İzmir iline bağlı Kiraz ilçesi ve kuzeybatısında Manisa iline bağlı Salihli ilçesi bulunmaktadır.
Manisa’nın en çok neyi meşhur?
Manisa, Türkiye’de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştirilen ildir. Tarımda lider olan Manisa, aynı zamanda kehribar renkli çekirdeksiz üzümleriyle de dünya çapında bilinir.
Türkiye’de kereviz nerede yetişir?
Kereviz yetiştiriciliği kışların ılık, yazların çok sıcak ve kurak olmadığı iklim koşullarını gerektirir. Düşük ve yüksek sıcaklıkları sevmeyen kereviz bitkisi için en uygun sıcaklık 15 – 20 °C’dir. Ülkemizde özellikle Akdeniz kıyısında üretilmektedir.
Manisa’nın hangi meyvesi meşhur?
Manisa ilinin başlıca tarımsal ürünleri; kuru ve yaş üzüm, zeytin, kiraz, tütün, kuru ve yaş domates, mısır, kavun ve karpuzdur.
Alaşehir’i kim fethetti?
Tarih boyunca Bizanslılar ile Türkler arasında el değiştirmesine yol açan savaşlar sonucunda Alaşehir, 1389 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Türk topraklarına katılmıştır.
Alaşehir’in nüfusu kaç?
Nüfus ve DağılımMANİSA İLÇELERİNE GÖRE NÜFUSUYILİlçeİlçe Nüfusu2023Ahmetli17,3702023Akhisar178,8122023Alaşehir105.
Alaşehir Sarıkız ismi nereden gelir?
Bunlardan en dikkat çekici ve bilineni şudur: Alaşehir’in Türkler tarafından kuşatıldığı yıllarda, Türk boylarından birine mensup, sarı saçlı, güzelliği dillere destan Sarıkız adında bir kız varmış.
Manisa Alaşehir’de ne yen?
Manisa’nın şirin ilçesi Alaşehir, kendine özgü yemekleriyle dikkat çekiyor. Tadım Kapama veya Kapamacı Ethem Usta, Alaşehir’e geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken kapama yemek için en iyi yerlerden biri. Köfteler bir tür hamura sarılıp kızartılır, yoğurt, yağ ve maydanozla servis edilir.
Manisa’nın neyi meşhur?
Türkiye üretiminin %85’i şaraplık üzümlerin anavatanı olarak kabul edilen Manisa’da yetiştirilmektedir. Üzüm meyveleri aynı zamanda en önemli tarım ürünüdür. Manisa’da yetiştirilen diğer meyveler arasında şeftali, kiraz, kayısı, zeytin, badem, armut, ceviz, kestane ve nar bulunur. Manisa, ünlü kavun ve karpuzlarıyla Türkiye’de dördüncü sırada yer almaktadır.
Alaşehir kapaması nedir?
Alaşehir Kapama, Manisa’nın en özel lezzetlerinden biridir. Bir mantı çeşidi olan Alaşehir Kapama, yoğurt sosu veya et suyu ile servis edilir.
Alaşehir anlamı nedir?
Adı Yıldırım Bayezid dönemine dayanır. Yıldırım Bayezid şehrin en yüksek noktası olan Toptepe’ye tırmandı ve “Ne güzel bir şehir!” dedi. “Ne güzel bir şehir!” dediği rivayet edilir. Bu değişiklikle şehrin adı Alaşehir olarak kaldı.